Четвер, 28.03.2024, 16:26
Вітаю Вас Гість | RSS

Злочини в сфері використання ІТ

[ Оновлені теми · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Питання протидії та попередження кіберзлочинів » "Інтернет-шахрайства" » Злочинне заволодіння чужим майном з використанням ІТ (Види, поради як не стати жертвою, обмін досвідом)
Злочинне заволодіння чужим майном з використанням ІТ
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 11:18 | Сообщение # 1
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Шановні гості сайту, слухачі курсу, колеги!
Сьогодні актуальним стає питання протидії незаконному заволодінню майном, яке вчиняється з використанням сучасних інформаційних технологій. Проблема має багато вимірів: профілактика і попередження, розкриття та розслідування, питання кримінально-правової кваліфікації тощо. Даний форум створюється в першу чергу для інформування щодо способів подібних дій, їх попередження.
Запрошую до участі в дискусії.
М.В. Карчевський
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:20 | Сообщение # 2
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Мабуть всі погодяться, що найбільш типовим проявом інтернет-шахрайства є так звані «нігерійські листи». Сутність способу у «класичному» вигляді полягає у отриманні потерпілим електронного листа з пропозицією посприяти переведенню певних активів з фінансової установи якоїсь африканської країни, де на теперішній момент триває громадянська війна, у небезпечну європейську фінансову установу. У листі повідомляється, що «бонус» може скласти до 30% суми переказу, для того щоб отримати такі гроші необхідно повідомити свої банківські реквізити та перерахувати невелику суму грошей «для розв’язання організаційних питань» до певної банківської установи. Зрозуміло, що ніяких бонусів ніхто не отримує, а множинне розповсюдження подібних листів (до декількох сотень тисяч) може забезпечити їх відправникам певний прибуток.[size=10]
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:21 | Сообщение # 3
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Ще одним видом є шахрайства з лотереями.Знову ж таки у електронному листі повідомляється, що особа, яка отримала його, виграла у Інтернет-лотереї, яка проводиться «Урядом Австралії для популяризації Інтернету», «Промокомпанією концерну БМВ», «Пошуковою службою Google» тощо. Єдине, що потрібно для отримання виграшу – повідомити свої персональні дані та перерахувати невелику суму грошей «для оформлення документів на переказ та відкриття рахунку у банківській установі». Тим, хто отримує подібний лист не радимо миттєво перераховувати гроші, спочатку необхідно перевірити чи дійсно проводилась така лотерея. Оскільки шахраї використовують гучні назви державних органів або бізнес-структур це зробити достатньо просто – зайти на інтернет-сайт організації, що нібито проводила лотерею.
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:21 | Сообщение # 4
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Достатньо поширеним є спосіб, що полягає у незаконному заволодінні реквізитами чужого облікового запису у поштовій системі, службі миттєвих повідомлень або соціальній мережі та направленні прохання «терміново перерахувати хто скільки зможе» на певний, наприклад, електронний гаманець, всім особам, що знаходяться у списку контактів дійсного володаря облікового запису. Спрощеною варіацією є проста масова розсилка повідомлень з проханням допомогти на направити гроші на лікування… Вважаю, що правильною поведінкою особи, яка бажає надати допомогу, буде першочерговий особистий зв'язок з відправником повідомлення, або особою, яка потребує допомоги. Відсутність можливості такого зв’язку швидше за все свідчитиме про наявність замаху на шахрайство.
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:22 | Сообщение # 5
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Окремим способом є «реінкарнація» давно відомого телефонного шахрайства, що полягає у масовому направленні, як правило абонентам мережі мобільного зв’язку, повідомлень, метою яких є запрошення на певний інтернет-ресурс, мотивація вчинити дзвінок за певним телефонним номером або надіслати СМС повідомлення на певний номер. При цьому, коли потерпіла особа: або переходить за гіперпосиланням на такий ресурс, або телефонує за певним номером, або надсилає відповідну СМСку з її рахунку автоматично знімається певна, часто максимально можлива, сума грошей, оскільки даний дзвінок, СМС або звернення до інтернет-ресурсу є платною послугою про яку потерпіла особа не повідомлілялася. Отже порада: не поспішайте телефонувати за невідомими номерами, надсилати СМС повідомлення «для того щоб терміново виграти приз» або переходити за сумнівними гіперпосиланнями, що надходять у електронній пошті.
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:22 | Сообщение # 6
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Більш складні комбінації пов’язані з протиправними діями, які у світовій практиці прийнято називати «фішинг». Сутність подібних посягань полягає у отриманні не грошей безпосередньо, а важливої персональної інформації, що дозволяє в подальшому заволодіти грошима потерпілих. Наприклад, особа отримує електронний лист з повідомленням про те, що її банківська установа проводить перевірку служби інформаційної безпеки і «для того щоб Ваш рахунок не було заблоковано перейдіть будь ласка з цим гіперпосиланням та повідомте свій логін та пароль для доступу до рахунку». Гіпер посилання дійсно приводить до сторінки, яка абсолютна схожа на відповідну сторінку певної фінансової установи, що здійснює дистанційне банківське обслуговування. Одна ця сторінка має адресу, яка несуттєво, але відрізняється від дійсної, тобто сторінка є підробкою. Неуважні до цих особливостей користувачі повідомляють свої персональні дані, чим надають можливість злочинцям заволодіти їх грошима. Достатньо оригінальний спосіб незаконного отримання персональних даних був нещодавно (січень 2011 р.) використаний у м. Києві. В одному з торгівельних центрів був встановлений пристрій, який ззовні нагадував звичайний банкомат. Ті хто намагався отримати гроші з його використанням після введення PIN-коду отримували інформацію про те, що сервіс не працює. В той же час, введений код та інші конфіденційні ідентифікаційні відомості зчитані апаратом з картки, надсилалися зловмисникам за допомогою GSM-модему. Таким чином зловмисники без особливих зусиль діставали повний доступ до рахунків жертв і знімали гроші. Клієнти розуміли, що відбувалося лише після того, як перевіряли залишок на рахунку вже в справжньому банкоматі. Отже, по-перше, серйозні фінансові установи НІКОЛИ не надсилають листи клієнтам з проханням повідомити їх персональні дані для перевірки, якщо таке сталося зателефонуйте до фінансової установи та дізнайтеся про причини перевірки. По-друге, здійснюючи повідомлення таких важливих даних як, наприклад, реквізити доступу до рахунку перевіряйте автентичність відповідної адреси в Інтернет.
 
Nick_V_KarchevskyДата: Четвер, 14.04.2011, 12:22 | Сообщение # 7
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
На окрему увагу заслуговуютьшахрайства на інтернет-аукціонах або з використанням інтернет-магазинів. Неодноразово траплялися випадки,що укладена в мережі угода про купівлю продаж стає «односторонньою». Потерпіла особа направляє гроші для придбання товару, але товар не отримує. Порадою для того, щоб виключити подібні неприємності, може бути ретельна перевірка репутації особи, що здійснює продаж товарів, які Ви намагаєтеся придбати в Інтернетіі, пошук можливостей особистого зв’язку поза мережею.
 
Nick_V_KarchevskyДата: Субота, 14.05.2011, 11:00 | Сообщение # 8
Группа: Администраторы
Сообщений: 26
Статус: Offline
Достатньо цікавий матеріал викладено у статті на сайті газети "Дзеркало тиждня". Мова йде про СМС-шахрайства, а також їх ускладнені види, пов'язані з використанням комп'ютерних вірусів.
Мошенники в мобильном. Списание денег без видимой для абонента причины. Герман Богапов «Зеркало недели. Украина» №17, 2011
 
sarsmbmooДата: Понеділок, 20.04.2015, 05:40 | Сообщение # 9
Группа: Гости
Статус:





dans 6 était de toute évidence une incontestablement nettement imparfait éloges pour NC Assert . Nul eu cause de chagrin dont par rapport NC Assert pichet Emily Weiman, qui a également l'écart en plus pied chiffres avec homologue Ellen Renfroe. Mais plutôt votre propre temps afin que vous puissiez la femme juste après <a href=http://nikepaschere.depauldodgeball.com>chaussures homme pas cher</a>
 
Форум » Питання протидії та попередження кіберзлочинів » "Інтернет-шахрайства" » Злочинне заволодіння чужим майном з використанням ІТ (Види, поради як не стати жертвою, обмін досвідом)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: